Burn out

 
Als je er mee te maken krijgt kan het voelen alsof je wereld instort. Dat je jezelf niet meer herkent en dat er eenvoudigweg niets meer uit je handen komt. 


Belangrijke vragen zijn: hoe is dit zover gekomen, terugkijkend, waren er signalen en wat maakte dat je die niet oppakte? Wat is er eigenlijk met je aan de hand? En hoe kom je eruit? 

 

Daarbij stilstaan is essentieel: de ruimte en tijd nemen om te voelen wat er gaande is, wat helend werkt en wat niet. Ongeacht druk van buitenaf. En dat is geen eenvoudige opgave. 

Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat een burn out een ommekeer kan betekenen, een wake up call, het is tijd om diepere lagen te onderzoeken. Een signaal dat hoe je het deed en gewend was te doen niet meer werkt. Een signaal dat het nodig is te onderzoeken wat wel en niet bij je past, hoe jij het beste gedijt, los van verwachtingen van je omgeving. Dat je je eigen grenzen in de gaten krijgt en erachter komt waarom je ze niet hebt opgemerkt. De balans tussen inspanning en ontspanning terugvinden en behouden.

Burn-out betekent veelal een andere levensstijl aannemen. En dat vergt moed, doorzettingsvermogen en tijd. Moed om jezelf te onderzoeken en aan te kijken, wie ben je, waar kom je vandaan en wat wil je. Moed om keuzes te maken, afscheid nemen van hetgeen jou niet meer dient, behouden wat bij je past, durven vernieuwen. Doorzetten: het blijven geloven in jezelf en jouw kracht ook al lijkt het soms hopeloos en gaat herstel langzamer dan je wenst. Tijd nemen voor ontspanning, rust en ruimte. Om van daaruit op kracht te komen. 

Ik werk vanuit de autonomie van de mens, in de wetenschap dat ieder zelf het beste kan voelen en beslissen wat wel en niet werkt. Door het zelfhelende vermogen aan te spreken en met jou te bekijken wat er in je leeft. Wat je heeft uitgeput en misschien nog uitput. Hoe je daar anders mee om kunt gaan. Leren om je grenzen te bewaken zodat terugval wordt voorkomen. En te onderzoeken waar je energie van krijgt en van opbloeit. Zodat je uiteindelijk kunt vaststellen dat je je leven terug hebt in een beter passende vorm, namelijk het jouwe.

© 2016 Elisabeth de Bruijn.                         Silencioso                  KvK 66140471                BTW nr NL199046621B01